Ik krijg vaak de vraag of ik tijdens de trimbeurt ook even de nageltjes van de kat kan knippen. Maar moeten we katten hun nagels eigenlijk wel knippen? In deze blogpost ga ik dit voor jou even uitklaren. Lees je mee?


Is dat eigenlijk wel nodig?

Het antwoord is nee. Bij jonge gezonde katten is het eigenlijk helemaal niet nodig om de nagels te knippen. Katten onderhouden dit prima zelf. Wat moet je dan wel doen? Voorzie verschillende soorten krabmogelijkheden voor je kat, zodat hij kan kiezen wat zijn voorkeur heeft. Bijvoorbeeld horizontaal, verticaal, in karton, met sisaltouw,..

Stress

Misschien wel de belangrijkste reden waarom ik geen voorstander ben van nagels knippen, is omdat het helemaal niet katvriendelijk is. Het zorgt voor stress, veel stress. Sommige katten zijn van kleins af aan gewoon, maar dat zijn eerder uitzonderingen. Voor de gemiddelde kat is het knippen van de nagels echt niet fijn. Dus waarom zouden we een kat zoveel stress geven, terwijl het eigenlijk niet nodig is?

Daarbij, een kat krabt niet alleen om zijn nagels te verzorgen, maar ook om stress te ontladen. Een echte win-win situatie dus! Krabben is een natuurlijk gedrag, en daar moeten wij ons als katteneigenaars mee verzoenen. Het is aan ons om onze katten hierin tegemoet te komen met bijvoorbeeld de juiste krabplaatsen.

Uitzonderingen

Bij oudere of zieke katten is het een ander verhaal. Hierbij is het van groot belang dat we regelmatig hun nagels goed controleren. Dit om te voorkomen dat de nagels zouden ingroeien in de voetkussentjes. Dus goed controleren, en indien nodig de puntjes bijknippen. Knip nooit te ver, enkel het puntje is voldoende. Wanneer de nagels al zijn ingegroeid, dan moeten ze natuurlijk grondiger geknipt worden. Dit kan wat moeilijker zijn, zoals je hierboven op de foto kan zien. Vraag indien nodig hulp aan je dierenarts of kattentrimmer.


Wil je graag een afspraak maken voor een trimbeurt? Op mijn site kan je gemakkelijk zelf een afspraak inplannen in mijn online agenda. Ik trim in mijn salon (in Asse), bij twee dierenartsenpraktijken (in Vilvoorde en in Affligem) of tijdens huisbezoeken bij jou thuis. Klik hier om zelf online een afspraak te maken.

Vond je deze blogpost leerzaam? Klik hieronder dan even op het hartje.

Comments are closed.

This function has been disabled for MIAUW - kattentrimmer.